Arrow
Arrow
Slider

ZSZ Kucharz

1. W szkole branżowej I stopnia w zawodzie kucharz
uczniowie poznają budowę i skład chemiczny podstawowych surowców spożywczych, zasady obróbki wstępnej i cieplnej surowców. Poznają i wykonują szeroki asortyment potraw i napojów w oparciu o normy i receptury gastronomiczne. Nabywają też umiejętności związane z obsługą narzędzi i maszyn, które stanowią wyposażenie nowoczesnych zakładów gastronomicznych. Ponadto absolwenci tego kierunku zdobywają wiedzę z zakresu: zasad żywienia, wyposażenia technicznego, technologii gastronomicznej a także przedsiębiorczości, dzięki czemu mogą uruchomić i prowadzić własną działalność gospodarczą.

2. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
Kwalifikacja TG.07 Sporządzanie potraw i napojów

3. Sylwetka absolwenta
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

a) sporządzania potraw i napojów;
b) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
c) przechowywania żywności

4. Zatrudnienie.

Kształcenie w zawodzie kucharz na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej ma na celu przygotowanie absolwentów do pracy w zakładach gastronomicznych, stołówkach, zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywieniowe.

5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowniach wyposażonych w nowoczesny sprzęt zarówno do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów .


Translator

Polish Dutch English French German Italian Spanish Ukrainian

Partnerzy strategiczni

Slider

Wydarzenia

November 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 189

Wczoraj 352

Tygodniowo 968

Miesięcznie 6065

Ogólnie 193781

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Facebook

Stewardessy

Slider

Zagraniczne praktyki

Slider

Wspierają nas

Slider

Współpracują z nami

Slider

Realizowane projekty UE

Slider