Arrow
Arrow
Slider

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA Kucharz

KUCHARZ

512001

KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE

HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań

Podbudowę programową szkoły branżowej I stopnia stanowi szkoła podstawowa. Nauka w trwa 3 lata. Kształcenie w zawodzie ma na celu przygotowanie absolwentów do pracy w zakładach gastronomicznych, stołówkach, zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywieniowe. Uczniowie poznają budowę i skład chemiczny podstawowych surowców spożywczych, zasady obróbki wstępnej i cieplnej surowców. Poznają i wykonują szeroki asortyment potraw i napojów w oparciu o normy i receptury gastronomiczne. Nabywają też umiejętności związane z obsługą narzędzi i maszyn, które stanowią wyposażenie nowoczesnych zakładów gastronomicznych. Ponadto absolwenci tego kierunku zdobywają wiedzę z zakresu: zasad żywienia, wyposażenia technicznego, technologii gastronomicznej a także przedsiębiorczości, dzięki czemu mogą uruchomić i prowadzić własną działalność gospodarczą. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do podjęcia pracy w zakładach gastronomicznych, stołówkach, zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywieniowe.


Translator

Polish Dutch English French German Italian Spanish Ukrainian

Polacy na Ukrainie

Slider

Partnerzy strategiczni

Slider

Wydarzenia

June 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 1

Wczoraj 307

Tygodniowo 1716

Miesięcznie 1716

Ogólnie 379527

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Facebook

LICEUM DYPLOMACJI

Slider

Stewardessy

Slider

Zagraniczne praktyki

Slider

Wspierają nas

Slider

Współpracują z nami

Slider

Realizowane projekty UE

Slider